خواص گیاهان

خواص گیاهان - میوه ها ،سبزیجات ،ادویه ها و گیاهان داروئی

خواص گیاهان

خواص گیاهان - میوه ها ،سبزیجات ،ادویه ها و گیاهان داروئی

کبر

کبر گیاهی بومی مدیترانه، در آب و هوای مرطوب و گرم کشورهای قبرس، ایتالیا، یونان، آفریقای شمالی و برخی مناطق آسیا به عمل می آید.این گیاه که در زمان قدیم در طب یونانی و عرب مورد استفاده قرار می گرفت، دارای خواص فراوانی است که در این مطلب از «ehow» به آن اشاره شده است.

* این گیاه کلسترول خون را کاهش می دهد.

* افزودن چند عدد کبر به گوشت کباب شده، مانع تشکیل ترکیب هایی می شود که به دی ان ای آسیب می رساند و در بروز بیماری قلبی و سرطان نقش دارد.

* ماده موجود در آن که در کلم بروکلی نیز وجود دارد، به کبد در از بین بردن مواد شیمیایی سرطان زا کمک می کند تا به دی ان ای سلول ها آسیب نرسد.

* کبر تازه کم چرب و کم کالری است و منبع عالی فیبر و آهن محسوب می شود.

* از آن جا که این گیاه غنی از سدیم است، بیماران مبتلا به فشار خون بالا و بیماران قلبی باید در مصرف آن احتیاط کنند.

* این گیاه برای سیستم گوارشی مفید است، از اسهال پیش گیری و اشتها را زیاد می کند.

* حاوی ریز مغذی، آنتی اکسیدان و ویتامین های فراوانی است.

* منبع عالی کورستین (Quercetin)، نوعی آنتی اکسیدان عالی است. کورستین، خاصیت ضد باکتریایی، ضد سرطانی، ضدالتهابی و ضد درد دارد.

* نوعی ترکیب فلاونوئیدز موجود در آن مویرگ ها را تقویت می کند و مانع تشکیل لختگی خون می شود.

* در داروهای سنتی برای تسکین درد روماتیسم از آن استفاده می شود.

* ناراحتی و نفخ معده را از بین می برد.

خراسان نیوز

گریپ فروت

گریپ فروت و خواص آن

گریپ فروت میوه ای استوایی است که انواع مختلفی دارد.این میوه که دارای انواع دانه دار و بی دانه است، طبق رنگ پوست که زرد یا زرد متمایل به صورتی است، طبقه بندی می شود. این میوه تلخ مزه در اواخر قرن ۱۷ در باربادوز کشف شد.

- سرشار از ویتامین C و پتاسیم است.

- منبعی غنی از فولات، آهن، کلسیم و سایر مواد معدنی می باشد.

- انواع سرخ و صورتی آن  سرشار از بتاکاروتن است که بدن آن را به ویتامین A تبدیل می سازد.

- فیبر گیاهی اش فراوان، ولی مقدار کالری اش جزئی است.

- دارای بیوفلاوونوئید و شماری دیگر از مواد گیاهی است که از انسان در مقابل بروز سرطان و بیماری های قلبی مراقبت می کنند.

- امکان دارد در افراد حساس به مرکبات، واکنش حساسیت زا ایجاد کند. گریپ فروت، میوه ای توپر، خوش طعم و مغذی است.

نصف گریپ فروت، افزون بر 50 درصد مقدار مجاز خوراکی توصیه شده ی (RDA) ویتامین C را در بردارد. هم چنین 325 گرم پتاسیم، 25 میکروگرم فولات، 40 میلی گرم کلسیم و 1 میلی گرم آهن دارد. یک فنجان گریپ فروت شیرین نشده( بدون شکر) مقدار 95 میلی گرم ویتامین C و بیش از 150 درصد مقدار مجاز خوراکی توصیه شده (RDA) دارد. هم چنین بسیاری از سایر مواد مغذی در چنین میوه ی تازه ای جای گرفته است.

در گذشته، بسیاری از مردم، از خوردن گریپ فروت بدون شکر، به خاطره عصاره ی تلخ و ترش آن، خودداری می کرده اند، ولی به طور معمول با آمیختن آب گریپ فروت سرخ یا صورتی با سفید، مزه ی شیرین حاصل می شود.

اگر آب پرتقال یا گریپ فروت را با هم در آمیزیم، نوشابه ی نیروبخشی پدید می آید که نیاز به شیرین کردن ندارد.

به موجب برنامه های رژیم غذایی که طی سال ها از سوی سازمان نظارت بر مواد غذایی و دارویی آمریکا(FDA) تنظیم یافته، معلوم شده است که گریپ فروت از قدرت بی نظیری برای سوزاندن و از بین بردن چربی ها برخوردار است.

گریپ فروت، میوه ی مفیدی برای متعادل ساختن وزن بدن شمرده می شود؛ و مقدار زیاد فیبر گیاهی اش، گرسنگی را فرو می نشاند.

چنان چه می خواهید از وزن تان بکاهید، روزانه پیش ازهر خوراکی، آن را بخورید تا جلوی پرخوری تان را بگیرد، در ضمن میان وعده ی ایده آلی به شمار می رود.

جالب این که گریپ فروت سرشار از پکتین (فیبر محلول)‌ است که به کاهش کلسترول خون کمک می کند. وانگهی، پژوهش های اخیر حاکی از آن است که میوه ی مورد بحث، دارای مواد دیگری است که از بروز بیماری ها پیشگیری می کند.

به عنوان مثال، گریپ فروت های سرخ و صورتی، سرشار از لیکوپن هستند و این ماده، یک ماده ی آنتی اکسیدان است که به نظر می آید خطر بزرگ شدن پروستات را کاهش می دهد. محققان هنوز مکانیسم عملکرد لیکوپن را نشان نداده اند، لیکن بررسی 6 ساله ی دانشگاه هاروارد که توسط 48 هزار پزشک و سایر کارشناسان بهداشت صورت گرفت، حکایت از آن داشته است که مصرف 10 وعده مواد غذایی سرشار از لیکوپن در هفته، سبب کاهش 50 درصد سرطان پروستات می شود.

از دیگر مواد گیاهی موجود در گریپ فروت، می توان از اسیدفنولیک نام برد که مانع تشکیل نیتروزامین(مواد سرطان زا) بالیموندیدترپن و مونوترپن می شود. مواد مذکور موجب تولید آنزیم هایی می شوند که در جلوگیری از پیدایش سرطان اثر دارند و نیز بیوفلاوونویید که از عملکرد هورمون هایی که باعث رشد غده (تومور) می شود، جلوگیری می کند.

گروهی از مبتلایان به روماتیسم مفصلی، لوپوس و شماری دیگر از مبتلایان به اختلالات التهابی دریافته اند که مصرف هر روزه ی گریپ فروت نشانه های مرضی شان را کاهش می دهد. تصور می رود که این ویژگی از مواد شیمیایی گیاهی که مانع ایجاد پروستاگلاندین یعنی ماده ی التهاب زاست، ناشی می شود.

افرادی که به مرکبات حساسیت دارند، احتمالا در برابر گریپ فروت نیز از خود حساسیت نشان می دهند. این حالت ممکن است به خاطر خود میوه یا روغن موجود در پوست آن باشد.


سایر خواص غذایی و درمانی گریپ فروت

1ـ میوه ی گریپ فروت، اشتها را تقویت می کند.

2ـ گریپ فروت، عمل هضم را آسان می کند و ترشح شیره ی معدی و کیسه ی صفرا را سرعت می بخشد.

3ـ گریپ فروت دارای ویتامین C و بیوفلاوونوئید است. این ها در حفظ سلامت قلب و عروق بدن مؤثرند.

4ـ گریپ فروت به تولید قند و مواد حیاتی مورد نیاز بدن کمک می کند.

5ـ گل های گریپ فروت، خاصیت ضد تشنج و لرز را دارد و دم کرده ی آن را موقع تشنج، زکام و تب می نوشند.

6ـ اگر گریپ فروت را صبح ناشتا بخورند، خواص ادرارآور آن زیاد می شود و سموم را از بدن خارج می کند .

7ـ گریپ فروت، خون را تصفیه می کند و کلیه و کبد را پاک می سازد.

8ـ گریپ فروت، ضد خونریزی بواسیر است.

9ـ گریپ فروت، میوه ای خنک است و عطش را رفع می کند.

10ـ گریپ فروت، اختلالات مفصلی را درمان می کند.

11ـ گریپ فروت، برای کسانی که موهای سرشان می شکند، تجویز می شود.

12ـ گریپ فروت، برای کسانی که عفونت های ریوی و تب خیز دارند مفید است.

13ـ گریپ فروت، علاوه بر مواد معدنی (آهن و کلسیم) دارای ویتامین های B3 ,B2 ,B1,A است. 


مضرات
گریپ فرود سطح چربی خون را کاهش می دهد و برخی تحقیقات نشان می دهد که گریپ فرود قرمز در کاهش سطح چربی خون به مراتب موثرتر از نوع سفید این میوه است.

از آنجا که برخی از مطالعات نشان می دهد که این میوه با برخی از داروها تداخل پیدا می کند لذا در صورت مصرف گریپ فرود با هدف کاهش چربی خون، بهتر است ابتدا با پزشک مشورت شود.

نوشیدن آب گریپ فرود همزمان با مصرف برخی داروها کشنده است.

محققان مرکز طبی دانشگاه روچستر به تازگی دریافته اند که نوشیدن آب میوه گریپ فرود برای برخی افراد در شرایط پزشکی خاص کشنده است.

این محققان بر روى بیمارى که دچار کلسترول بالا و سایر فاکتورهاى خطرساز براى ابتلا به امراض قلبى بود، مطالعه کردند. این بیمار به لحاظ رژیم غذایى خود در ورزش کردن مورد آزمایش قرار گرفت. این بیمار ۲ ماه بعد به فلوریدا سفر کرد و ناگهان دچار درد ماهیچه ای، خستگى و تب شد که وى را فورا به اورژانس منتقل کردند. این بیمار سپس دچار نقص در کلیه شده و در نهایت جان خود را از دست داد. محققان پس از کالبد شکافى و تحقیقات پزشکى لازم به این نتیجه رسیدند تنها تغییر اصلى در رژیم غذایى این فرد نوشیدن ۲ تا ۳ لیوان آب میوه تازه گریپ فرود در روز بود.

ترکیب داروهایى که این بیمار مصرف مى کرده با آب این میوه منجر به بروز این حالت شده بوده و این در حالى است که اغلب بیماران و مردم از این تداخلات تغذیه اى و نتایج آن بى اطلاعند.

پرخطرترین این تاثیرات مصرف این نوشیدنى به همراه برخى داروهاى کاهش دهنده کلسترول است.

این میوه ماده‌ای به نام نارینجنین (Naringenin) دارد که میزان قند خون را متعادل می‌کند با تحریک کبد در سوخت چربی اضافه، مانع بروز سندروم سوخت و ساز که زمینه ساز بیماری دیابت است می‌شود. اما این میوه می‌تواند میزان هورمون استروژن در بدن را افزایش دهد.

زنان مسن تری که روزی یک چهارم گریپ فروت را مصرف می کنند ۳۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. اگرچه این میوه منبع عالی ویتامین C، فیبر و فیتونیوترینت‌ها است، مصرف روزی نصف این میوه یا ۲۵۰ میلی لیتر آب میوه آن کافی است.  مصرف بیش از یک لیتر آب گریپ فروت یا ۲ عدد در روز، به بدن ضرر می‌رساند و باید از آن پرهیز شود.

به نظر میرسد گریپ فروت همچنین باعث کاهش فشار خون می شود.


منبع : آفتاب-سلامت نیوز-دنیای تغذیه

کدو حلوایی و تخم کدو

تاریخچه

کدو اولین بار در مکزیک در حدود 1400 سال قبل از میلاد مسیح کاشته شد و یکی از گیاهان جالیزی به شمار می آمد. ذرت و لوبیا در آن زمان توسط مردمان آمریکای لاتین کاشته می شد و به عنوان غذای اصلی مورد استفاده قرار می گرفت. با گذشت زمان و پیشرفت علم کشاورزی و با استفاده از ژنتیک، بذر کدو اصلاح گردید. سپس بذر اصلاح شده در تولید انبوه مورد بهره برداری قرار گرفت.

کدو یکی از محصولات جالیزی است که برای افراد خام خوار جزء منابع اصلی غذا محسوب می شود.

مردمان مایا( maya ) از کدو و تخم کدو برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می کردند؛ به خصوص در تهیه غذاهای مختلف از آن بهره می گرفتند. پس از گذشت چندین قرن برای اولین بار در سال 1492 میلادی کریستف کلمب در سفرنامه خود از کاشت کدو به صورت جالیزی گزارش نمود. سپس 27 سال بعد کاسپرد اسپینوز در سفرنامه به پاناما از کاشت کدو در آن کشور گزارش نمود و آن را هندوانه ایندوها نام برد که بسیار خوشمزه بوده و از آن در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می کرده اند. بذر کدو توسط او به اروپا آورده شد و کاشت این گیاه جالیزی برای اولین بار در اروپا آغاز شد. بذر کدو را در اوایل خرداد ماه می کارند و سپس در شهریورماه برداشت می کنند. میانگین وزن هر کدو 8 کیلوگرم است که به طور متوسط هر کدو حاوی 150-200 گرم تخم کدو می باشد.


مواد مغذی کدو

کدو حلوایی دارای مقدار کمی کالری است ( 20 کالری انرژی در 100 گرم ) و مصرف آن در غذا برای کسانی که وزن خود را کنترل می کنند، مناسب است.

همچنین منبع غنی پتاسیم است و برای افراد دچار فشار خون مفید می باشد، ولی برای افراد دچار ناراحتی کلیوی مناسب نمی باشد. جذب آهن و منیزیوم آن نیز خوب است.

کدو حلوایی منبع غنی بتاکاروتن است و رنگ نارنجی آن به دلیل وجود همین ترکیب است. بتاکاروتن پیش ساز ویتامینA و یک آنتی اکسیدان مهم در بدن می باشد که بدن را از حمله رادیکال های آزاد و اثر تخریبی آنها حفظ می کند.

کدو دارای فیبر غذایی نیز می باشد؛ از فیبر موجود در مواد غذایی می توان در درمان بسیاری از بیماری ها مخصوصاً افزایش وزن ( چاقی )، یبوست، افزایش چربی خون، و دیابت استفاده نمود. WHO ( سازمان بهداشت جهانی ) توصیه می کند هر فرد در روز به 30 گرم فیبر نیاز دارد که می تواند فیبر موردنیاز خود را از حبوبات، سبزیجات، انجیر، خرمای خشک، 

نان های سبوس دار   و به خصوص کدو تأمین نماید.

مواد مغذی تخم کدو

از 5/2 کیلوگرم تخم کدو خشک شده می توان یک لیتر روغن استخراج نمود. از تخم کدو به روش فشردن ( پرس سرد ) روغن استخراج می شود. با استفاده از این روش کیفیت روغن یا به عبارتی خواص درمانی آن حفظ می گردد.

اسیدهای چرب اشباع نشده امگا-6 (ω6) و امگا-9 (ω9)در بدن انسان به پروستاگلاندین ها (prostaglandin) و سپس به هورمون ترمبوکزان ( thromboxan ) تبدیل می گردد. این هورمون از یک طرف باعث افزایش 

کلسترول خوب (HDL)  شده و از طرف دیگر از رسوب چربی در سرخرگ ها و ایجاد پلاکت جلوگیری می کند. به عبارتی می توان گفت که امگا- 6 و امگا-9 از انسداد عروق و رسوب چربی در شریان ( سکته قلبی ) جلوگیری می کنند. در ضمن تخم کدو حاوی فیبر و املاح، و سرشار از ویتامین های محلول در چربی ( ویتامین هایA,D,E ) می باشد.

هر100 میلی لیتر روغن تخم کدو حاوی 50 میلی لیتر ویتامین است. 

ویتامین های E ( توکوفرول ) و A ( رتینول ) از یک طرف آنتی اکسیدان هستند که جلوی عمل رادیکال های آزاد را می گیرند و از طرف دیگر از ایجاد پلاکت یا گرفتگی رگ ها، که می تواند از رسوب چربی در شریان به وجود آید، جلوگیری می کنند. محققان علم تغذیه گزارش کرده اند، ویتامین هایA وE جزء ویتامین های پیشگیری کننده از سرطان به خصوص سرطان پروستات هستند. تخم کدو سرشار از پتاسیم، کلسیم ، فسفر ، منیزیوم ، روی و سلنیوم می باشد. هرکدام از این ترکیبات نقش اساسی در جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی، کاهش فشار خون بالا، بیماری های عفونی روده ای و عفونت های مثانه دارند.

تخم کدو حاوی فیتواسترول ها و سیتواسترول ها هستند. این ترکیبات از یک طرف از رسوب چربی در سرخرگ جلوگیری می کنند و از سوی دیگر خاصیت ضد سرطانی دارند.


خواص درمانی کدو

- از کدو در درمان بیماری های روده ای مخصوصاً از بین بردن کرم و انگل های روده ای استفاده می شود.

- از کدو می توان به عنوان مسهل در درمان بیماری یبوست و بواسیر بهره گرفت.

- در درمان عفونت های مثانه ای نیز می توان از کدو استفاده نمود.


خواص درمانی تخم کدو

- از مخلوط تخم کدو به میزان 2 تا 3 قاشق غذاخوری با ماست در پیشگیری از رسوب چربی در سرخرگ ها و انسداد عروق می توان استفاده کرد.

- با استفاده از تخم کدو در تهیه نان های تیره ( نان های سبوس دار ) از پروستات در مردان و عفونت های مثانه ای در زنان جلوگیری می شود.

- تخم کدو از سرطان روده بزرگ و سرطان پروستات جلوگیری می نماید.


گروهی از متخصصان تغذیه در آمریکا ادعا ‌کرده‌اند: کسانی که علاقه به خوردن کدو حلوایی دارند، عمرشان طولانی‌تر می‌شود. این متخصصان می‌گویند: به نظر می‌رسد ماده آلفا کاروتن موجود در کدو حلوایی یکی از مواد طبیعی است که این نقش مفید و مهم را ایفا می‌کند. آلفا ‌ کاروتن در بسیاری از میوه‌هایی که به رنگ زرد پرتقالی هستند، وجود دارد و در حفظ سلامت بدن بسیار مهم است. علاوه بر این، ماده دیگری به نام بیت ‌ کاروتن هم در کدو حلوایی وجود دارد که زیر مجموعه بتاکاروتن است و مزایای بسیار زیادی برای سلامت بدن دارد. این مواد با یکدیگر بدن را سالم‌تر و شاداب‌تر نگه می‌دارند و بر طول عمر انسان می‌افزایند.

منبع : ایسنا-دنیای تغذیه